Jdi na obsah Jdi na menu

Pembrokeshire coastal national park

2. 9. 2017

Jeden ze tří národních parků,  které najdete ve Walesu.  Je jediným národním parkem v celém Uk,  který se rozkládá svou většinovou rozlohou  na pobřeží. Byl založen už v roce 1952 a najdete jej v jihozápadní části Walesu. 

 

Nejlepší způsob jak prozkoumat tento park je vydat se na 186 mil dlouhou long distance path Pembrokeshire coast path vedoucí po pobřeží od Amroth do St. Dogmaels u Cardiganu. Budete tak mít možnost užít si všechny ta nádherné pláže,  přes které tato stezka vede. V jižní části rozhodně neopomeňte Manorbier Bay,  Freshwater east,  Freshwater West ( byla inspirací i pro filmaře, mimo jiné se zde točil Harry Potter - stála zde Lasturová vila a byl zde " pohřben " Dobby) 

Z horní části stezky jsou skvělá místa St. David's hrad,  poloostrov Marloes,  St.Bride's Bay, Whitesands bay, naprosto skvělá je potom pláž Broad Haven....

Stezku jsem šel celou a mohu jen doporučit 

Za navštívení stojí města: Tenby( zřícenina,  pevnost Catherine,  hradební systém),  Pembroke ( hrad),  Fishguard, Cardigan,  při zpáteční cestě,  třeba i jako místo odjezdu Haverfordwest.

 

Možnosti ubytování :

Hostely YHA : v jižní části je pouze jeden a to v Manorbier cca 1 míle od hlavní silnice ( značeno),  zbytek jsem řešil volně postaveným stanem v přírodě a bylo to bez problémů. 

YHA v horní polovině :

Broad Haven: hodně vytížený ( doporučuji cekovat hodně dopředu) 

 

St.David - ten samý případ 

Fishguard hostel - nespadá pod Yha,  soukromý velmi příjemný hostel v centru města 

 

Kempy:

Rhosson Ganol

Caerfai farm 

Glan-y-mor

Lleithyr farm